dinsdag 9 november 2010

Versus Valenzana

Ik herinner mij dat ik in 2008 voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Valenzana een van de toenmalige bestuursleden van Pro Vercelli sprak en dat die zich enigszins laatdunkend uitliet over de tegenstander. Hij deed nogal minzaam over de buren omdat “die club over geen enkele historie beschikt”, en verwachtte op grond daarvan een logische overwinning. Zoals te lezen valt in mijn blog uit 2008 eindigde de wedstrijd in een teleurstellend 1-1 gelijkspel.

Bovendien bleek de uitspraak van het betreffende bestuurslid niet op waarheid gestoeld. Hoewel de prijzenkast van de Valenzanen niet is gevuld zoals die van Pro Vercelli, gaat de historie van de club wel degelijk ver, meer dan een eeuw, terug in de tijd. Opmerkelijk genoeg werd de club Unione Sportiva Valenzana in 1906 opgericht door een groep dames die verschillende sportdisciplines beoefenden. Net als Pro Vercelli ontwikkelde ook Valenzana zich tot een omnisportvereniging waarin de nadruk in de eerste plaats lag op gymnastiek en atletiek. Vrij snel werd ook een voetbalsectie opgericht en dankzij een bijdrage van de gemeente en meer dan 200 burgers werd een voetbalveld gerealiseerd in het stadje waarvan de historie tot voor de 2e eeuw v.Chr. teruggaat. In het seizoen 1913-1914 promoveerde de voetbalclub naar het hoogste niveau. Van 1914 tot 1922 speelde Valenzana op dat niveau tegen opponenten zoals Juventus, Torino, Alessandria, Casale, Novese en Pro Vercelli. De bekendste Valenzana-speler in die periode was doelman Clemente Morando, die in dienst van Valenzana drie interlands speelde voor het Italiaans nationaal elftal. Na vele jaren op het hoogste niveau zakte Valenzana vanaf 1922 af naar de lagere divisies. Sinds het jaar 2000 komt de club uit in de Serie C2, de huidige Lega Pro Seconda Divisione. In het seizoen 2004-2005 verloor de club de finale van de promotie play-offs tegen Pizzighettone. Sindsdien handhaafde de club zich onder leiding van de welgestelde aannemer Alberto Omodeo onderin de ranglijst en was de enige oprisping in de analen de positieve dopingtest van speler Andrea Tummiolo, die de gehele club deed sidderen.

Anno 2010 is er bij Pro Vercelli gelukkig geen sprake van onderschatting van de tegenstanders. Het is mooi om te zien hoe trainer Braghin keer op keer benadrukt dat iedere wedstrijd op zich staat en om strijd vraagt, hoe de spelers met respect voor de tegenstander de gewenste passie en inzet leveren, zichzelf overtreffen en hoe bestuur en supporters betrokken en realistisch pal achter het team staan. De verwachtingen zijn reëel en alles is mogelijk. Vanuit die basis is het goed presteren, zoals centrale verdediger en clubman Claudio Labriola eerder dit seizoen al eens aangaf.

Dat kwam afgelopen zondag ook tot uiting in de wedstrijd tegen Valenzana. Enkele minuten na de aftrap begon de belegering van het Valenzana-doel door de Witte Leeuwen. Verschillende grote kansen werden echter gemist of tegengehouden door Valenzana-doelman Lamberti. In de 18e minuut liet trainer Braghin Luca Orlando en Stefano Santoni voorin van positie wisselen. In de 33e minuut volgde een beeldschone actie, wanneer Rosso de bal speelde op Santoni, die voorgaf op Ghezzi van wie het schot maar net werd gekeerd door Lamberti. In de 43e minuut was het wel raak. Marconi gaf de pass op Santoni die met de bal een verdediger voorbij richting hoekvlag dribbelde, Lamberti dan te ver voor zijn doel zag staan en met een perfect schot de bal binnenschoot. Een 0-1 voorsprong voor Pro Vercelli en de scheidsrechter floot voor rust! De tweede helft ging Pro Vercelli verder waar het gebleven was, razend snel van start. Vanuit het snelle gevaar ontstond een prachtige actie van de Witte Leeuwen die eindigde bij Ghezzi die door ingrijpen van de doelman het net net niet wist te vinden. Volgend op de redding van Lamberti, kwam de bal voor de voeten van Santoni terecht. Hij scoorde en Pro Vercelli stond met 0-2 voor. De Witte Leeuwen gooiden daarna de deur op slot en sleepten zo de verdiende overwinning binnen.

Massimo Secondo, voorzitter van Pro Vercelli zei na de wedstrijd: “We hebben ondanks de absentie van Bonomi een fantastische prestatie geleverd, waarbij het collectief zich onderscheidde. Veel dank gaat uit naar de meegereisde supporters. Het leek wel of we een thuiswedstrijd speelden.”

Maurizio Braghin, trainer van Pro Vercelli: “We hebben de wedstrijd voorbereid in de wetenschap dat Valenzana tactisch gezien een van de betere ploegen in de competitie is. In de eerste helft hebben we ons aan hun spel aangepast en vrijwel geen enkele kans weggeven. Zelf hebben we vier of vijf grote kansen gecreëerd. De wedstrijd was een optimale test in aanloop naar het treffen met FeralpiSalo (nummer 2 op de ranglijst). Het is belangrijk dat de jongens altijd zo spelen als vandaag.

Van onderschatting van de tegenstanders is anno 2010 geen enkele sprake meer.