maandag 7 november 2011

Goed voorbeeld doet volgen!

Er was vorige week stront aan de knikker in Vercelli. Op een ingelaste persconferentie deed Pro Vercelli-voorzitter Massimo Secondo een dringend beroep op de gemeente om vaart te maken met het afhandelen van de formaliteiten om de vernieuwing van het Silvio Piola Stadion mogelijk te maken. Door het uitblijven van de vereiste vergunningen is de bouw van de nieuwe Westtribune nog steeds niet gestart, en dit brengt Pro Vercelli in een benarde situatie omdat de club volgend jaar dan niet aan de vereisten kan voldoen om in de Prima Divisione uit te mogen blijven komen.

“Ik zit hier vandaag niet om schuldigen aan te wijzen, maar om oplossingen te vinden,” waren de wijze woorden van de voorzitter. “Maar het gaat hier om een investering van bijna een miljoen euro,” benadrukte hij de ernst van de zaak. “Eigenlijk is het heel simpel. Er komen conform de eisen van de Lega Pro ten minste 4.100 zitplaatsen in het Silvio Piola Stadion door nu te zorgen voor een heel snelle realisatie van de Westtribune, of er kan straks niet langer meer in Vercelli worden gespeeld.

Cruciaal is daarom dat het bestemmingsplan door de burgemeester wordt afgedaan, maar tot nu toe blijven betekenisvolle stappen uit. Ondertussen is de Westzijde van het stadion na de sloop van het historische clubhuis en de tribune veranderd in een desolaat niemandsland – ik zag het laatst met eigen ogen. Bouwmaterialen, machines en bouwvakkers kunnen nog niet toegelaten worden. Secondo hoopt een laatste strohalm te kunnen vinden, maar het geduld raakt langzamerhand op: “Sportief liggen we op koers, bovendien zijn we bereid de benodigde investeringen te doen, bijvoorbeeld in het video-surveillancesysteem dat er moet komen.”

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Kortom, de toekomst in de Prima Divisione staat op het spel indien de geplande moderniseringen van het stadion niet doorgang kunnen vinden. In dat geval zijn slechts twee alternatieven denkbaar: Of vrijwillig terug naar de Seconda Divisione, of de wedstrijden spelen in dat andere Silvio Piola Stadion te Novara. Gelet op de sportieve groei van de club, de prachtige historie en hoe de club weer leeft in de gemeenschap zullen die alternatieven slechts weinigen aanspreken. Het is daarmee aan de gemeente om het goede te doen.

De sportieve groei kreeg overigens een passend vervolg in de uitwedstrijd tegen Pavia van afgelopen zondag, hoewel de eerste helft van die wedstrijd nog drie dieptepunten kende. Ten eerste wist Pro Vercelli het spel nauwelijks te maken in de eerste helft, ondanks dat Braghin zijn elftal voor het eerst liet starten met het koningskoppel Malatesta en Iemmello voorin. Ten tweede ging Pro Vercelli met een 1-0 achterstand de rust in nadat Ranellucci in de lucht werd verslagen door Pavia-aanvaller Marchi die de thuisploeg met een rake kopbal in de 15e minuut op voorsprong zette.

Ten derde werd de eerste helft overschaduwd door het drama dat op die treffer volgde. Een Pavia-supporter donderde in het feestgedruis van een vier meter hoge balustrade naar beneden! De onfortuinlijke en hevig bloedende supporter verliet het stadion onder applaus. Ook de Pro Vercelli-supporters lieten zich ondanks de achterstand niet onbetuigd en scandeerden goedbedoelde leuzen ter ondersteuning van het slachtoffer. Later bleek dat de Pavia-tifoso – Luca is zijn naam – met hoofdletsel en een gebroken hand door het oog van de naald was gekropen.

Na rust werd Espinal ingebracht voor Murante. Het was de bedoeling van Braghin met de ervaren middenvelder wat extra schwung op het middenveld te brengen, hoewel dat er de eerste minuten van de tweede helft nog niet echt uit kwam. Niet veel later had de international van de Dominicaanse Republiek echter zijn aandeel in een schitterende en belangrijke aanval. De gelijkmaker viel namelijk in de 56e minuut en werd ingeleid door Iemmello die tussen drie man in de bal controleerde en Espinal aanspeelde, die op zijn beurt doorliep en de bal voorgaf richting spitsen. Malatesta maakte een schijnbeweging en Fabiano drukte af. Het stond 1-1.

De Witte Leeuwen barstten vervolgens weer van het zelfvertrouwen en drukten door. Kansen volgden voor Fabiano en Iemmello en in de twintigste minuut van de tweede helft kopte Ranellucci goed binnen – even daarvoor was de centrumverdediger ook al gevaarlijk voor de goal – maar de bal werd op de lijn gekeerd. Na bijna een half uur spelen in de tweede helft slalomde Iemmello spectaculair langs drie verdedigers van Pavia, maar het veld verleende geen medewerking aan een goed schot.

Vijf minuten later zat het wel mee toen Masi een vrije trap van Fabiano binnen kopte. Met nog tien minuten te spelen was de voorsprong een feit. De trainer van Pavia at zijn hoed op en werd vervolgens wegens protest naar de tribune verwezen. Ondertussen probeerde Iemmello het nog eens van afstand, zonder succes. De overwinning voor De Witte Leeuwen kwam echter niet meer in gevaar en na drie minuten blessuretijd gingen de drie punten definitief mee terug naar Vercelli.

De misstap tegen Foligno van vorige week is daarmee rechtgezet en de supporters hebben de eer hoog gehouden met hun voorbeeldige gedrag. Goed voorbeeld doet volgen, gemeente?