maandag 23 april 2012

Witte Leeuwen brullen als vanouds!

De topper tussen Pro Vercelli en Ternana eindigde afgelopen zondag in 0-0. Voor Ternana komt de titel met het gelijkspel een forse stap dichterbij. De Witte Leeuwen behouden riant uitzicht op een topklassering en de play-offs.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Vroeg in de wedstrijd kwam het gevaar van Pro Vercelli. Allereerst redde Ternana-doelman Ambrosi op een inzet van Marconi op aangeven van Malatesta. Daarna probeerde Pro Vercelli de regie in handen te nemen door druk te zetten op de tegenstander en te proberen het spel te maken. Dat lukte wonderwel goed; de Ternana-defensie sloeg af en toe op tilt. Pas na een kwartier stichtten de bezoekers uit Umbrië enig gevaar via Litteri en via een afstandsschot van dertig meter van de Argentijnse middenvelder Cejas. Vervolgens speelde de wedstrijd zich vooral af op het middenveld, waar vandaan beide ploegen zonder succes probeerden de defensie van de tegenstander te penetreren. Pas na een half uur spelen ontstond weer enig gevaar via de voet van Disabato, die naast schoot. Voor het rustsignaal waren er ook nog kansen voor Malatesta en Armenise.

Na rust gebeurde er eerst weinig. Na een kleine tien minuten spelen wisselde Braghin Disabato voor Germano en schakelde over van 4-3-1-2 naar 4-4-2. De verandering van opstelling zorgde voor nieuwe impulsen en een kans voor Malatesta die een crosspass van Iemmello echter niet wist te verzilveren. In de 61e minuut werd Iemmello, die een bal van Bencivenga wilde aannemen, in de zestien neergehaald door een Ternana-verdediger. Ondanks luid protest van de tifosi op de tribunes gaf de scheidsrechter geen penalty en liet doorspelen. Aan de overzijde deelde Giacomelli nog een speldenprik uit, zijn bal verdween in het zijnet. Signaal voor de trainers om te wisselen: Ternana bracht Carcuro in voor Cejas; Braghin Martini voor Iemmello. Zoals we ondertussen van hem gewend zijn werd Martini meteen gevaarlijk, maar zijn schot op doel was te zacht om de doelman te verschalken. Vervolgens waren er nog enkele kansen over en weer en werd een doelpunt van Ternana afgekeurd wegens buitenspel. De wedstrijd eindigde met een rode kaart voor invaller Docente in de 89e minuut (hij stond net vijf minuten op het veld).

De wedstrijd bracht dus niet helemaal wat vooraf gehoopt werd, hoewel er wel degelijk sprake was van enkele behoorlijke winstpunten voor De Witte Leeuwen. Ten eerste vertrok Ternana uiteindelijk relatief gezien zonder averij huiswaarts, omdat nummer twee Carpi met 2-1 verloor bij Pisa. Het verlies van Carpi betekende echter ook dat Pro Vercelli de tweede plek op de ranglijst op één punt naderde. Espinal zei daarover: “Feit is dat we een belangrijk punt hebben gewonnen, ook al hoopten we op meer.” Ten tweede woonden maar liefst 2.497 betalende toeschouwers het duel bij waardoor voorzitter Secondo 21.033 euro mocht bijschrijven op de bankrekening van Pro Vercelli. Secondo: “Dank gaat uit naar de gehele stad vanwege de buitengewone steun. De spelers viel vandaag niets te verwijten. Zij hebben het witte shirt met eer verdedigd. Graag voeg ik daar aan toe dat naast het eerste elftal ook de jeugdelftallen momenteel prachtige prestaties neerzetten.”

Braghin gaf na afloop van de wedstrijd het volgende commentaar: “Het was een moeilijke wedstrijd. We deden het de eerste helft niet goed, wisten de vrije man niet te vinden, maar na de rust voerden we enkele veranderingen door en wisten zo het tij te keren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een 4-3-1-2-opstelling, maar ik zie ook dat het elftal goed uit de voeten kan met 4-4-2 en dat biedt ons dus meerdere mogelijkheden. Het lijkt me dat de titel nu voor Ternana is. Wij moeten nu onze eigen weg vervolgen. We hebben drie beslissende wedstrijden in het vooruitzicht, te beginnen aanstaande woensdag in Ferrara. Het is van belang dat we die tegenstander ontspannen tegemoet treden.”

Het slot van de competitie wordt dus ongemeen spannend, hoewel het kampioenschap Ternana haast niet meer kan ontgaan. Komende woensdag kan Pro Vercelli al een plek in de play-offs veilig stellen in de inhaalwedstrijd tegen SPAL. Bencivenga is allesbehalve onzeker over die wedstrijd: “Ik kijk niet naar de ranglijst, maar wil gewoon elke wedstrijd winnen. Als we tegen de komende tegenstanders net zo geconcentreerd spelen als vandaag, voorspel ik een bevredigend slot van de competitie. We gaan nu naar Ferrara en zullen daar, zonder SPAL te onderschatten, resultaat boeken.“ La Sesia concludeert ten slotte: “De weg naar de Serie B-droom is na deze 0-0 lang, maar niet onmogelijk.” En dat vind ik persoonlijk het belangrijkste winstpunt anno nu: na vele jaren is er over de gehele linie weer geloof in Pro Vercelli. Niet langer het struikgewas; De Witte Leeuwen brullen als vanouds.