zondag 7 oktober 2012

Wij geven niet langer doelpunten weg!

In Piacenza is Pro Vercelli te slecht om waar te zijn, kopte La Stampa na de 1-4 thuisnederlaag tegen Juve Stabia op haar website. De krant vervolgde:

Drie doelpunten in de eerste helft, de laatste vlak voor het eindsignaal. Goal voor de thuisploeg van Fabiano.

De eerste helft was rampzalig en hoewel iets meer bevlogen in de tweede helft werd Pro Vercelli in Piacenza (wellicht het laatste optreden van de De Witten in het Garilli Stadion) overlopen door Juve Stabia met een superbe Danilevicius in de gelederen.

Drie doelpunten in een half uur voor de mannen uit Campanië en een gemiste penalty van Caridi velden Vercelli al in de eerste helft. Maar dat was nog niet genoeg. Alhoewel Fabiano er in slaagde de 3-1 te scoren, was het Danilevicius (die tot dan toe nog niet tot scoren kwam in de competitie) die vlak voor tijd met de 4-1 de deur in het slot gooide, en tekende voor een hattrick. Na de zesde nederlaag in acht speelrondes wankelt de positie van trainer Braghin nu echt.

Zoals verwacht had Braghin zijn opstelling aangepast, maar van rigoureus ingrijpen na de vorige nederlagen bleek geen sprake. De opstelling heette 3-4-1-2 te zijn. Dat betekende dat ten opzichte van de voorgaande wedstrijden de defensie met één man extra was versterkt, dus startte Pro met een driemans-centrum bestaande uit Cosenza, Ranellucci en Masi. Op het middenveld stonden Bencivenga, Rosso, Appelt Pires en Scaglia. De voorhoede bestond uit Caridi en Tiribocchi met Fabiano daarachter.

De zone rechtsachter brengt Pro Vercelli dit seizoen geen geluk. Na eerder ongelukkig falen op die positie van Bencivenga tegen Livorno en Cancellotti tegen Sassuolo, was het deze keer Cosenza die zichzelf daar in grote moeilijkheden bracht. Uit de knullige aandoende situatie werd Danilevicius vrijgespeeld die in de korte hoek raakschoot. De 0-2 volgde uit een door Cosenza veroorzaakte penalty, die daarmee de schlemiel van de middag werd. De 0-3 was een wondersloffengoal van Danilevicius, die de bal op de rand van de zestien in één keer uit de lucht op de pantoffel nam en onhoudbaar raakschoot achter Valentini. Tot overmaat van ramp miste Caridi drie minuten voor rust een penalty, waardoor Pro Vercelli enigszins terug in de wedstrijd had kunnen komen. De televisiecommentator sloot na 48 minuten spelen af met de opmerking dat er een spectaculaire eerste helft op zat. In het voordeel van Juve Stabia welteverstaan.

Zeven minuten na rust maakte Pro Vercelli alsnog de 1-3. Fabiano schoot pardoes binnen nadat De Withemden het strafschopgebied van Juve Stabia hadden weten te penetreren. Daarna had het schakelkanaal waarop ik de Serie B-hoogtepunten bekeek weinig interesse meer in deze wedstrijd. De regie beschouwde het treffen tussen de ploegen uit de onderste helft van de ranglijst overduidelijk als gelopen en minder relevant tussen topwedstrijden zoals Modena vs. Cesena (4-0), Bari vs. Vicenza (1-0), Grosseto vs. Sassuolo (1-2), Reggina vs. Novara (1-0) en Varese vs. Empoli (2-2). Pas vlak voor tijd werd weer teruggeschakeld naar Piacenza toen Juve Stabia de 1-4 scoorde. De bal raakte eerst onderkant lat en in tweede instantie verdween een schot van Danilevicius via de vingertoppen van de duikende Valentini in het net. En zo boekte Pro Vercelli de derde nederlaag op rij, de zesde in acht competitiewedstrijden.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Afgelopen week refereerde Braghin aan de vorige twee seizoenen waarin De Witte Leeuwen slechts tien nederlagen leden. De Serie B is duidelijk andere koek, ook voor Braghin die dit seizoen als trainer debuteert op dit niveau. De trainer toonde zich na de nederlaag tegen Juve Stabia verbeten: “Of ik op de wip zit? Vraag dat aan de club waar ik een prima relatie mee heb. Ik ga door op mijn eigen weg. Ik voel me verraden door de spelers, hun angstige instelling maakt me boos. Wij geven niet langer doelpunten weg.”

Dat zijn wijze woorden. Witte Leeuwen trekken traditioneel gezien met het mes tussen de tanden ten strijde. Ze willen winnen en stropen de mouwen op als het tegenzit. Teamgeest en jeugdig enthousiasme maken het verschil. Er wordt vanuit een hechte defensie op balbezit gespeeld en doelpunten komen voort uit attractief combinatievoetbal. Dat is historisch bepaald en Braghin begrijpt dat. Hij is er de afgelopen jaren verschillende malen in geslaagd zijn ploeg naar die standaard te laten spelen. Met succes; dromen in de Serie B is de beloning. Een wereld van verschil met pak ‘m beet vier jaar geleden toen de club in de Lega Pro Seconda Divisione op sterven na dood was en het spel niet om aan te zien. Daarom verdient Braghin krediet. Braghin kwam als speler zelf jarenlang uit in de Serie B, dus weet wat er gevraagd wordt. Hij zal nu moeten uitdokteren hoe zijn ploeg weer aan het voetballen te krijgen. Ik wens hem daar veel wijsheid bij toe, want makkelijk zal het niet zijn.