dinsdag 26 februari 2013

Tijd voor geluk en doelpunten

Vorig seizoen toonde trainer Braghin zich wel vaker spitsvondig door afhankelijk van de tegenstander te wisselen van opstelling. Soms tot grote ontsteltenis van de fans – zeker wanneer sprake was van een nederlaag – vaak ook met overtuigend resultaat. Afgelopen zaterdag startte Braghin tegen Bari met een 4-4-2-systeem dat niet uit de verf kwam, en eindigde hij de wedstrijd met een succesvolle 4-3-1-2-formatie. In de belangrijke thuiswedstrijd tegen Cittadella van vandaag koos Braghin voor een 4-3-3-opstelling met Grossi, Greco en Ragatzu in de aanval. Onderdeel van de tactiek was ongetwijfeld druk zetten op de gehavende Cittadella-defensie – het reguliere centrum ontbrak vandaag – ten einde doelpunten te maken.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Pro ging enerverend van start en veroorzaakte in de eerste minuten meteen al enige dreiging, bijvoorbeeld in de combinatie tussen Ragatzu en Greco. Na nog geen tien minuten spelen maakte een Cittadella-speler ogenschijnlijk hands in het strafschopgebied, maar de strafschop werd niet gegeven. Pas na een half uur spelen kwam Pro Vercelli weer in beeld op het schakelkanaal waarop ik deze Serie B-ronde volgde. Met drie mogelijkheden op rij, onder andere via Ragatzu, was Pro dichtbij de openingstreffer, maar de keeper van de tegenstander stond twee keer goed op zijn plaats en Modolo kopte net naast. Vlak daarna volgde nog een spaarzame kans voor Cittadella aan de overzijde, maar Valentini wist het schot van buiten de zestien te pareren en tot corner te verwerken. Ruststand: 0-0.

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Wat doelpunten maken betrof, zat Pro het geluk ook niet echt mee. In de tweede helft kregen De Withemden menig kans, de bal wilde er echter niet in. Zoals bij de vrije trap van Erpen die door de muur van Cittadella voor de voeten van invaller Eusepi terecht kwam. Een niet te missen kans leek het, maar Eusepi schoot de bal een halve meter naast en stond volgens de grensrechter net buitenspel. Voorts volgde aan het begin van de extra tijd op aangeven van invaller Germano nog een spectaculaire omhaal van Erpen, die maar rakelings over de kruising vloog. Het zou een winnende wereldgoal zijn geweest. Als niet als... Ten slotte kreeg Ranellucci twee minuten voor tijd vlak voor het doel nog een nauwelijks te missen kans, maar de bal werd net door de keeper naast het doel geduwd. Braghin maakte dat al niet meer mee vanaf de bank. Hij was in de eerste helft wegens aanmerkingen op de leiding van het veld gestuurd en zag de wedstrijd van afstand doelpuntloos in 0-0 eindigen.

De tactiek leverde uiteindelijk niet het gewenste resultaat op, en doordat de Bulgaar Bojinov zich in Grosseto namens Vicenza vlak voor tijd messcherp voor de goal toonde, liep Vicenza dankzij een 1-2 overwinning twee punten uit op achtervolger Pro. (Saillant detail: de gelijkmaker in die wedstrijd scoorde Bojinov ook, uit een penalty die werd gegeven na een overtreding op ex-Pro-speler Tiribocchi.) Met de 0-0 schiet Pro dus feitelijk niet veel op. Maar als we het van de zonnige kant bekijken, zien we ondertussen wel een beter Pro dan voor de winterstop. Een Pro dat nauwelijks tegentreffers incasseert, dat kansen en mogelijkheden creëert, maar het doel helaas nog steeds moeilijk weet te vinden. Het wordt dus tijd dat de spitsen opstaan. En tijd voor wat meer geluk aan onze zijde. Het wordt tijd dat de doelpunten gaan vallen. Forza Pro!