zaterdag 9 maart 2013

Het spook der arbitrale dwalingen wil van geen wijken weten

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Nicolo Binda, journalist van La Gazzetta dello Sport, gaf het volgende commentaar na de wedstrijd tussen Juve Stabia en Pro Vercelli: “Braghin’s team werd benadeeld in Castellammare. Het team verdiende de overwinning, maar werd gestraft door fouten van de arbitrage. De penalty die Juve Stabia kreeg werd alleen door de scheidsrechter gezien. Pro wordt getroffen door dubieuze gebeurtenissen. Het lijkt alsof er sprake is van een opzettelijke samenzwering tegen het Piedmontese team.” De supportersvereniging Forsa Pro uitte op haar website haar woede over de vele arbitrale dwalingen waar Pro Vercelli dit seizoen mee te kampen heeft: “Als jullie ons niet in de Serie B willen hebben, zeg het dan gewoon. Dat zou iedereen tijd en ergernis schelen.” Voorzitter Massimo Secondo sprong deze week ook in de bres voor het onrecht dat zijn club wordt aangedaan. Op een vergadering met bestuurders en arbiters uit de Serie B uitte Secondo zijn ongenoegen over de hardnekkige tegenwind waar Pro mee te kampen heeft. De supporters van de West Side zetten het ongenoegen in de thuiswedstrijd tegen Virtus Lanciano met spandoeken kracht bij.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die het zonnig in zien voor Pro, zoals de momenteel werkloze, ervaren trainer Walter Salvioni. Op tuttob.com antwoordde de voormalig trainer van onder meer AlbinoLeffe, Ancona en Verona als volgt op de vraag of Pro een zekere degradant is: “Nee, dat denk ik niet. In januari trok de club opvallend goede spelers aan voor dit niveau. Erpen kan het verschil maken in de Serie B. Cristiano en Eusepi zijn geweldige spelers. Met Borghese is de defensie dichtgetimmerd en Ragatzu brengt voorin kwaliteit. Zij zijn aan hun stand verplicht te winnen en dat zal ook blijken. Met een goede reeks kan de playout worden gehaald.”

Die goede reeks leek langzamerhand vorm te krijgen. Pro was al vier wedstrijden ongeslagen en een overwinning in de wedstrijd tegen Virtus Lanciano zou daadwerkelijk het kantelpunt kunnen betekenen. Maar het obscure spook der arbitrale dwalingen wilde van geen wijken weten en hield De Withemden ook deze wedstrijd in een wurggreep. Het spook had slechts vier minuten nodig om opnieuw toe te slaan. Ragatzu miste in eerste aanleg, maar de inkomende Greco wist de uitkomende Virtus Lanciano-doelman Leali wel te verslaan. Er werd gefloten. Buitenspel! Ja echt waar, de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel en opnieuw was sprake van een dubieuze beslissing tegen De Witte Leeuwen. De noodkreten van eerder deze week leken tegen niemands oren te zijn gericht.

Zeven minuten later kwam Virtus Lanciano op voorsprong via Di Cecco; 0-1 voor de gasten. Zou zich weer een drama voltrekken in het Stadio Silvio Piola? 23e minuut: Een forse overtreding op Cristiano in het strafschopgebied van Virtus Lanciano. De scheidsrechter fluit voor een penalty! De spelers van Virtus Lanciano protesteren niet en invaller Grossi schiet even later namens Pro raak vanaf de strafschopstip. Leali dook naar de goede hoek, maar via de binnenkant van de paal ging de bal in het doel. Gooooool della Pro!!!! In de 39e minuut kroop Pro vervolgens door het oog van de naald. Een hoekschop van De Witten werd uit het strafschopgebied van Lanciano gewerkt en plotseling hadden twee Virtus-spelers vrij baan richting het doel van Pro. Doelman Valentini twijfelde niet, greep kordaat in en maakte de buitenkans voor Virtus Lanciano onschadelijk. Ruststand 1-1. Zou Pro de overwinning toch nog uit het vuur kunnen slepen?

Nee, na ruim twintig minuten spelen in de tweede helft kwam de bal terecht bij de in de linkerzone van het strafschopgebied vrijstaande Falcone en hij schoot de bal in de verre hoek genadeloos achter Valentini. Eusepi kwam namens Pro nog dichtbij een soortgelijke actie: van grote afstand raakte de van Varese overgekomen spits de lat. De wedstrijd eindigde aldus in een 1-2 overwinning voor Virtus Lanciano, en gelet op de afgekeurde treffer in de vierde minuut zou wederom gesteld kunnen worden dat Pro door de arbitrage zwaar was benadeeld. Bovendien werd Grossi in de 88e minuut van het veld gestuurd vanwege een overtreding op het middenveld. Met supportersvereniging Forsa Pro ben ik het eens dat het langzamerhand verspilde energie is daartegen te ageren. De klap komt echter extra hard aan nu de concurrenten Bari en Vicenza hun wedstrijden wel wisten te winnen. De Britse Pro Vercelli-fan Chris King berichtte vanmiddag al op facebook dat hij de Lega Pro sowieso een stuk leuker vond.

Een en ander laat onverlet dat er voor Pro nog wel degelijk een titel valt te behalen in de Serie B. Die prijs kan Pro Vercelli dit seizoen eigenlijk niet ontgaan. Deze week publiceerde seriebwin.it de foto van Miss Pro Vercelli, Erika Paione, doorgestoten naar de volgende ronde van de Miss Serie B-verkiezing. De Missen van de andere Serie B-clubs zijn uiteraard geen partij voor de 19-jarige in Vercelli geboren en getogen schone. Om met Braghin te spreken: wij zijn enkel geïnteresseerd in de winst. Forza Pro!