zaterdag 25 augustus 2012

De Overwinning Smaakt Zoet

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd bijzonder. Hoewel het hoogzomer is, voel je lentekriebels in je buik. Verwachtingsvol kijk je uit naar hoe je ploeg het zal doen. Op zo’n eerste speeldag kan het alle kanten op. Met wat geluk ben je opeens koploper, maar een valse start kan ook. Op vrijdagavond openden Modena en Verona het nieuwe Serie B-seizoen met een gelijkspel. Bij winst op Ternana zou Pro Vercelli zomaar boven die clubs staan. Dat zou wat zijn. Verona is een grote club; ik ben er afgelopen seizoen nog wezen kijken. Maar die grote club won maar één scudetto. Pro Vercelli won er zeven, maar we dromen van een achtste zoals onze Britse vriend Chris King onlangs ook schreef. We beginnen zelfverzekerd aan dit nieuwe seizoen, waar opnieuw alles mogelijk is. De eerste tegenstander is dus die andere promovendus uit de Lega Pro Prima Divisione. We hebben na afgelopen seizoen wat goed te maken tegen de mannen uit Terni, die de titel opeisten en waarvan niet werd gewonnen. De wedstrijd kijk ik via een live streaming op Internet, op een wisselkanaal van Sky. In hoog tempo wordt geschakeld tussen de verschillende wedstrijden in de Serie B. Obscure wedstrijden zoals Juve Stabia vs. Livorno, Padova vs. Virtus Lanciano, Crotone vs. Brescia en Grosseto vs. Novara flitsen voorbij. De verbinding is slecht en tussen het geraas en geruis door vang ik glimpen op van Pro Vercelli. De magische witte shirts en zwarte broeken en sokken. In het Stadio Garilli in Piacenza, dat de komende wedstrijden ‘thuis’ zal zijn voor De Witte Leeuwen, zitten zo’n 1.300 tifosi – onder andere met bussen hier naartoe gereisd – om de historische rentree in de Serie B mee te maken en de ploeg als vanouds te steunen. Met Pro in het hart voel ik me één met hen.

Basisopstelling tegen Ternana
Eerste helft
Pro Vercelli begon in een al enigszins vertrouwd aanvoelende basisopstelling, met de nieuwelingen Cosenza, Scaglia, Scavone en Caridi in de basis. Caridi was opgesteld als nummer tien achter de twee spitsen Di Piazza en Iemmello. De keuze voor Di Piazza lag voor de hand na de goede voorbereiding die hij heeft gedraaid. Iemmello blonk de laatste week uit. Meest verrassend was dat assistent-trainer Turrone op de bank zat omdat Braghin een schorsing uitzat die hij had opgelopen in de bekerwedstrijd tegen Cesena. Met alle respect voor Braghin hoefde dat op voorhand niet al te veel uit te maken. Turrone verving Braghin de afgelopen seizoenen wel vaker en deed het vrijwel altijd goed. En nu ook. In de twaalfde minuut kwam Pro Vercelli al op voorsprong. Di Piazza had de eer om de eerste speler te zijn die na 64 jaar weer namens Pro Vercelli in de Serie B scoorde. (De laatste was in 1948 de in Vercelli geboren Luigi Giuliano geweest, die daarna carrière maakte in dienst van Torino en Roma en tot één interland zou komen.) Het was een overtuigend doelpunt van dichtbij ook al leek er een luchtje van buitenspel aan te zitten. Evenwel was de treffer verdiend, want Pro Vercelli overtuigde het eerste deel van de wedstrijd met inzet en flair. Na de treffer reageerde Ternana. De tegenstander kreeg het betere van het spel en was uiteindelijk het meest in balbezit. In de 27e minuut was het daarentegen Caridi die namens Pro met een individuele actie een grote kans op verdubbeling van de score creëerde. Zijn schot schampte de lat. Bij rust stond het derhalve nog steeds 1-0. Caridi was samen met Bencivenga de beste speler aan Pro Vercelli-zijde. Met een diagonaal schot had Iemmello aan de basis van de openingstreffer gestaan.

Tweede helft
In de loop van de tweede helft vielen Germano, Fabiano en De Silvestro in. De vurig spelende De Silvestro kreeg nog een goede kans op 2-0, maar na negentig minuten stond het nog altijd 1-0 voor Pro Vercelli. Genoeg voor de overwinning. Diep in de extra tijd zette Ternana nog aan voor een slotoffensief, maar het mocht de mannen uit Terni niet baten. Valentini (samen met Espinal de uitblinker) hield zijn doel schoon en na ruim vier minuten blessuretijd floot scheidsrechter La Penna eindelijk af. Op het wisselkanaal zag ik in diezelfde allerlaatste minuut Crotono op 1-0 komen tegen Brescia. De spelers renden juichend over het veld achter doelpuntenmaker Raffaella aan, de mensen in het stadion gingen uit hun dak. Dolblij met de gehoopte winst. Een treffend beeld bij het gevoel dat ik had na de verse overwinning van De Witte Leeuwen. De kop is eraf, de eerste drie punten zijn binnen en er is goed gespeeld. Mijn hart juicht. “De winst van vanavond was een unieke ervaring,” zei voorzitter Secondo na afloop. “Het was een prachtige ervaring voor ons allemaal,” aldus matchwinnaar Di Piazza. La Stampa merkte op dat Pro Vercelli nu al zes punten boven rivaal Novara staat (dat 1-1 gelijkspeelde en door puntenaftrek op -3 staat). De overwinning smaakt zoet.