zaterdag 17 november 2012

Si, Masi. Pro Vercelli vs. Crotone 0-2

Vandaag speelt Pro Vercelli een belangrijke wedstrijd. Deze week sprak ik verscheidene mensen in Vercelli, inclusief Pro Vercelli-tifosi, en ze zeiden allemaal dat het heel belangrijk is om te winnen tegen Crotone om in de race te blijven voor een goede eindklassering, ook al begint de Serie B volgens sommigen pas echt in januari. Voorafgaand aan de wedstrijd hopen we dat de spelers zullen laten zien dat ze Pro in het hart hebben en strijdbaar voor de dag komen als echte Witte Leeuwen. Er zal hard gewerkt moeten worden voor de overwinning.

Trainer Camolese heeft niet al te veel wijzigingen in zijn ploeg aangebracht. Vooral de terugkeer van Mauro Calvi op het middenveld valt op. Dus geen Germano en geen Innocenti. Het publiek klapt luid wanneer de aanvoerder wordt aangekondigd door de stadionspeaker. De sfeer op de tribune is goed. Verschillende mensen herkennen de Nederlandse Pro Vercelli-supporter en komen een handje schudden. Met huisfotograaf Andrea Cherchi gaan we uiteraard op de foto (foto links). Op de perstribune zijn plaatsen voor ons gereserveerd. Stefano heeft een laptop meegenomen waarop ik het live-verslag van de wedstrijd kan opmaken voor zijn website.

Pro Vercelli verschijnt geheel in het wit aan de aftrap. De eerste balcontacten zijn goed. De spelers lijken positioneel goed te staan, hoewel de twee vleugelbacks wel heel ver naar achteren staan gepositioneerd voor een thuisploeg. Het is echter Crotone dat in de eerste minuten van de wedstrijd gevaarlijk wordt. “Vincere!”, scandeert The West Side. Daarmee maakt de harde kern duidelijk wat de intenties zijn. The West Side blijkt vol passie en komt goed georkestreerd voor de dag. De tribune met hun naam erop staat behoorlijk vol en uit volle borst galmen de strijdkreten over het veld.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Crotone, maar het leidt tot niets voor de gasten. Zeven minuten zijn gespeeld. Een minuut later redt Pro Vercelli-keeper Valentini goed op een schot van Maiello. Pro schakelt snel om en stoomt via Bencivenga op het doel van Crotone af. Zonder succes. Pro Vercelli is aanvallend nog niet overtuigend. Crotone lijkt de wedstrijd langzamerhand te controleren. Evenwel slaagt Tiribocchi er in een corner voor Pro te versieren na goed spel van Caridi. Een minuut daarna laat Il Tir wat echte strijdlust zien door de bal te veroveren op twee Crotone-spelers, maar de spits heeft te weinig snelheid om een goed vervolg te geven aan zijn actie. Dan komt Tiribocchi opeens het strafschopgebied binnen en schiet de bal op doel, precies voor The West Side langs. De tifosi beantwoorden de poging van Il Tir met een luid “Forsa Pro!

Er zijn ongeveer twintig minuten gespeeld als Crotone een vrije trap in de buurt van het strafschopgebied van De Withemden krijgt. Het schot verdwijnt echter in de Pro Vercelli-defensie. Een paar minuten later schiet Crotone-aanvaller Gabionetta gevaarlijk op het doel van Valentini, maar de excellente doelman stopt de bal zonder te twijfelen. Het is niet zo dat er geen mogelijkheden voor Pro zijn om door de Crotone-defensie heen te komen. In het bijzonder rechtsback Matute en centrale verdediger Vinetot, Kelvin & Kevin, zien er alles behalve zeker uit. Tiribocchi profiteert dan bijna van een fout van Vinetot.

Na 33 minuten spelen verschijnt Crotone-doelman Cagliano opeens op de middenlijn terwijl Crotone het spel maakt op de helft van Pro. Is hij overzelfverzekerd? Gek misschien? Als Pro nu een mogelijkheid krijgt om van grote afstand te schieten kan de doelman zonder problemen worden gepasseerd. Maar helaas staat Pro onder druk. Opeens breekt Caridi door op de rechterflank en levert een goede bal af in het strafschopgebied. De voorzet wordt maar net gemist door Tiribocchi. En dan vanuit het niets raakt de Pro Vercelli-verdediging in paniek als een Crotone-aanvaller het doelgebied van Valentini binnentreedt. De bal komt in het midden terecht bij Migliore en hij scoort zomaar de goal voor Crotone. Het staat 0-1 en het is rust.

In de rust verlaten we ons plekje op de perstribune om een beetje uit te waaien aan de reling van de centrale tribune. Een jongeman komt op ons afgelopen en stelt zich voor: “Michele, de zoon van Paola Piola. Ik heb een boek over Silvio Piola voor je meegebracht. Een presentje van mijn moeder.”
Michele (foto links) overhandigt mij het prachtige naslagwerk Il Senso Del Gol dat onder auspiciën van Paola Piola is geschreven. Ik neem het dankbaar in ontvangst. Michele blijkt een heel rustige bescheiden jongeman. Vermoedelijk zijn dat de genen van zijn grootvader.
“Ik heb nooit iemand ontmoet die zoveel van voetbal hield als mijn grootvader”, vertelt Michele. “Hij hield van honden, vissen en voetbal. Dat was zijn leven.” Michele blijkt volgens eigen zeggen de laatste persoon te zijn geweest met wie Silvio Piola voor zijn dood een balletje trapte. Uiteraard bezoekt hij elke twee weken het naar zijn grootvader vernoemde stadion om Pro te zien spelen. “De Serie B is moeilijk. Het ontbreekt aan zelfvertrouwen en dat is een probleem”, was zijn eenvoudige analyse van de sportieve prestaties. Zijn favoriete speler blijkt Tiribocchi te zijn.
‘Pro zou nu meer hebben aan een spits als je grootvader’, schiet het door mijn gedachten.

De tweede helft start Pro met nieuw elan. Meteen vanaf de aftrap proberen De Witte Leeuwen de Crotone-verdediging te penetreren. Tegen het eind van de eerste helft had Camolese zijn opstelling al veranderd in 4-4-2 met als doel de gasten uit Calabria meer onder druk te zetten. Dat had hij vanaf het begin van de wedstrijd mogen doen, want opeens zien we een geheel ander Pro. Denkend aan de Hollandse School, vraag ik me af of het niet goed zou zijn om een extra aanvaller in te brengen, zodat er wat meer beweging voorin ontstaat rondom Il Tir. Alsof mijn gedachten gelezen worden verschijnt opeens Iemmello aan de zijlijn om in te vallen. Meteen gebeurt er wat op het veld. Iemmello is onmiddellijk gevaarlijk, Caridi schiet op goal en uit een hoekschop schiet Masi de bal… op de paal! (Foto links.)

Dit deel van de wedstrijd speelt Pro simpelweg beter dan Crotone. Via spelmaker Calvi worden diverse serieuze aanvallen opgezet. Masi is de sleutelspeler achterin. Hij speelt soeverein als een vorst. The West Side geeft volle steun aan het team, zo lijkt het. Ze schreeuwen en zingen gepassioneerd. Wanneer Crotone teveel tijd neemt om te wisselen gaat het publiek uit zijn plaat. Deze goede fase van de wedstrijd voor Pro mag niet worden verstoord door vals spel, zo is het algemene gevoel.

In de 70ste minuut wordt Caridi vervangen door De Silvestro. Het Juve-talent laat meteen zien een geweldige vleugelspeler te zijn en breekt een paar keer op persoonlijke titel door aan de rechterkant. Dan opeens wordt Calvi gewisseld voor Fabiano. Die wissel leidt tot gefronste wenkbrauwen. Waarom wordt de beste speler aan de kant van Pro in hemelsnaam gewisseld? Is hij geblesseerd of zo? De wissel pakt desastreus uit, want vrijwel  direct na de wissel verslaat Crotone-invaller Torromino Ranellucci en scoort de 0-2 voor Crotone. Ongelofelijk! Onverdiend! En het wordt nog erger als Ranellucci na een overtreding zijn tweede gele kaart ontvangt en met rood mag inrukken. Er zijn tachtig minuten gespeeld en alleen een wonder kan Pro Vercelli nog aan de winst helpen. In de laatste seconden van de wedstrijd is Iemmello nog dichtbij een eretreffer, maar ook die is De Witten niet gegund.

Het is niet zo dat Pro vandaag helemaal niet goed speelde. In de 4-4-2-formatie met Iemmelo en De Silvestro op het veld liet het team zien goed te kunnen voetballen. Het team heeft meer dan genoeg kwaliteit, maar zoals zoveel mensen in Vercelli mij deze week vertelden ontbreekt het aan zelfverzekerdheid. En aan wat slimheid, als ik iets mag toevoegen. Crotone liet daarentegen zien wel slim te kunnen spelen. De gasten speelden naar mijn mening niet goed, maar scoorden wel twee keer toen ze de kans kregen en wonnen zo de wedstrijd. Met hard werken en meer vastigheden moet dit Pro in staat zijn zich te ontwikkelen. We spreken vervolgens nog even met Stefano na over Masi. De Nieuwe Nesta heeft indruk op Wim gemaakt. De jonge verdediger is wat hem betreft het lichtpuntje van de wedstrijd.
“Hij mag van mij zo bij mijn club in de basis spelen”, zegt Wim tegen Stefano. “Ik garandeer je dat die jongen over drie jaar is uitgegroeid tot een topverdediger.”
Stefano twijfelt en zegt dat hij niet overtuigd is. (Later blijkt echter dat ook zijn website Masi het hoogste rapportcijfer van de Pro Vercelli-spelers heeft gegeven.)
“Als zijn bal niet op de paal was gegaan...”, probeer ik nog.
Stefano is echter in het algemeen minder positief. “Er is niets veranderd”, is zijn korte en krachtige commentaar op de wedstrijd.

Na afloop van de wedstrijd wonen we de persconferentie weer bij. De sfeer is uiteraard bedompt. Achtereenvolgens staan voorzitter Secondo, middenvelder Espinal en trainer Camolese de pers te woord. Secondo komt net terug van de curva waar hij de fans te woord heeft gestaan na de wedstrijd. Naar verluidt hebben de fans tegen het eind van de wedstrijd om de terugkeer van Braghin gescandeerd. De sfeer was na afloop een beetje grimmig. “Ik heb ze bedankt voor hun support”, zegt de voorzitter in antwoord op vragen. Verder geeft hij aan dat de club het volste vertrouwen houdt in de coach. Camolese: “De fans hebben reden tot klagen. Het team speelde met angst en dan komt er weinig van de plannen terecht. Het is niet een probleem van individuele spelers. Mijn verdedigers moeten bijvoorbeeld van mentaliteit veranderen, ze moeten de tegenstander vaker kort dekken en niet stil blijven staan als de tegenstander beweegt. Het spijt me van het verlies, de tweede helft oefenden we de nodige druk uit zonder dat we er iets voor terug kregen.”

In het stadion nemen we ten slotte afscheid van Stefano (foto links). Hij baalt er overduidelijk van dat ik geen overwinning heb kunnen vieren vandaag. Daar kan hij niets aan doen en ik vertel hem wat voor geweldige week we mede dankzij hem hebben gehad. Zoveel meer geleerd over Pro, zoveel nieuwe mensen met Pro in het hart leren kennen. Het wordt ieder jaar boeiender in Vercelli. Na afscheid van Stefano te hebben genomen lopen we op de terugweg de sportzaak in waar Pro Vercelli-merchandising wordt verkocht. Ik wil het legendarische witte thuisshirt met Serie B-logo aanschaffen, want het blijft natuurlijk een unicum: Pro in de Serie B. De lange man met blond krulhaar die me helpt blijkt Marzio Dan te zijn, voormalig reservekeeper van Pro Vercelli. Volgens hem gaat het niet goed met Pro. Uit zijn lichaamstaal spreekt weinig hoop op beter.
“Wil je een naam en rugnummer op het shirt?”, vraagt hij.
Een moment denk ik na en zeg dan zonder twijfel: “Si, Masi.