maandag 24 maart 2014

Pro Vercelli vs. Venezia 1-0

Pro Vercelli verpletterde Venezia tweemaal in de finale om het landskampioenschap in 1912. Op 28 april 1912 werd het 0-6 voor de Leoni in Venetië. Op 5 mei van dat jaar won Pro de return met maar liefst 7-0 in Vercelli. De wedstrijd in Venetië werd omschreven als een “monoloog” van De Withemden. Pro Vercelli toonde in de return een “overweldigende superioriteit”. Fysieke kracht en gedisciplineerd spel waren debet aan het succes van La Pro. Pro Vercelli-spits Carlo Rampini was de uitblinker dat seizoen. In beide finalewedstrijden was hij goed voor een hattrick. Het waren de laatste zes van de maar liefst 27 goals (in 19 wedstrijden) die hij dat seizoen scoorde. De overwinning betekende de vierde Scudetto voor Pro.

Afgelopen weekend ontmoetten beide ploegen elkaar weer in Vercelli. (Voor de wedstrijd werd stilgestaan bij de clubhistorie middels een minuut stilte voor de onlangs overleden Angelo Martino Colombo (van 1954-1959 doelman van Pro) en voormalig clubarts Ezio Parenti.) Pro Vercelli domineerde deze wedstrijd wederom. Beide ploegen kozen voor de aanval, waardoor het publiek op voorhand de winnaar was. Tot een monsterscore kwam het ditmaal echter niet. Scoren is momenteel niet de kernkwaliteit van Pro, zoals dat in 1912 wel het geval was. Vorige week in de wedstrijd tegen Pavia (0-0) bleek dat ook. Pro dwong tegen Pavia maar liefst zestien hoekschoppen af zonder te scoren. Ondanks een handvol kansen en mogelijkheden bleef het dit keer tegen Venezia bij één goal.

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Pro Vercelli won met 1-0, maar toonde agressie en aanvalslust met het virtuoze viertal Erpen, Fabiano, Greco en Marchi voorin. De winnende treffer viel zes minuten voor rust. Vanaf de rechtervleugel verzorgde Marconi een lage crosspass die door Erpen goed werd gecontroleerd en doorgegeven aan de inkomende Fabiano. Die laatste liet op zijn beurt de Venezia-keeper kansloos. In de tweede helft stortte Venezia ineen, de gasten eindigden de wedstrijd zelfs met negen man na twee rode kaarten. Scavone (paal), Statella, Marchi en Rosso kregen nog kansen op de 2-0, maar bij 1-0 bleef het. Dat bleek deze speelronde een meer dan voldoende resultaat te zijn, aangezien koploper Virtus Entella verrassend met 2-1 verloor in San Marino. Met nog vier speelronden te gaan, staat Pro nu op zes punten achterstand van de lijstaanvoerder. Op de voorlaatste speeldag gaat Pro nog op bezoek bij Virtus.

Pro Vercelli-trainer Scazzola: “Vandaag zag ik een goed Pro Vercelli, hoewel we de wedstrijd eerder in het slot hadden kunnen gooien. De ene goal die we maakten was wellicht te weinig. Of de competitie weer open ligt? Nee, dat duurt nog wel even: zes punten is veel, maar het kan nog steeds wel. We spelen een geweldige competitie, en vandaag speelden we met veel intensiteit. Uit zijn we helaas minder succesvol dan in het Piola Stadion: misschien komt dit doordat we beter spelen op kunstgras. Greco? Hij is een sleutelspeler, die eindelijk weer hersteld is van zijn blessure.”

(SU CORTESE CONCESSIONE
DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
Greco: “Ik ben blij met de cruciale overwinning van vandaag. Het lijkt alweer veel meer op het begin van het seizoen, maar we moeten proberen nog scherper te zijn. De sfeer is goed, we realiseren ons dat we een belangrijke competitie spelen. We leven van wedstrijd naar wedstrijd, en pakken wat ons toekomt.”

Fabiano: “Ik geloofde in de goal. Ik zag hoe Erpen de bal ging geven en ging toen blind voor de bal. Vandaag hebben we veel gecreëerd en goed voetbal laten zien, we hebben het signaal afgegeven dat we nog steeds leven.”

De titel lonkt nog steeds en zou een prachtige aanvulling zijn op het palmares van Pro. Zelfbewustzijn, wilskracht, hard werken en gedisciplineerd spel vormen het recept voor de komende weken. De geschiedenis leert dat alles dan mogelijk is, zoals Rampini & Co. ooit vanuit het niets hun dromen waar wisten te maken. Alessandro Dal Canto, trainer van Venezia: “La Pro is een sterk team en heeft alles in huis om te promoveren.”