zaterdag 9 februari 2013

Een wedstrijd om snel te vergeten

(SU CORTESE CONCESSIONE DELLA SOCIETA' F.C. PROVERCELLI)
De wedstrijd tegen koploper Sassuolo begon als een sprookje, maar ontaardde al gauw in een boze droom. In de eerste minuut van de wedstrijd kwamen De Witte Leeuwen miraculeus op voorsprong door een prachtige actie en een doelpunt van Andrea Cristiano. Cristiano zette goed door in het strafschopgebied en kon de bal voorgeven op Paolo Grossi, maar omdat hij vreesde dat zijn teamgenoot buitenspel zou staan hield hij de bal bij zich en lukte het hem de bal met effect onhoudbaar achter Sassuolo-keeper Pomini te schieten. De minuten na die luxe voorsprong maakte Pro een geconcentreerde en cynische indruk. De superieure Grossi wist Horacio Erpen zelfs in scoringspositie te manouvreren: bijna stond het 2-0. Maar na tien minuten was het feest voorbij. Pro kreeg onterecht een penalty tegen, maar Alex Valentini wist de inzet van Terranova op de paal te werken. De scheidsrechter oordeelde echter dat Martino Borghese Terranova hinderde in de rebound, trok de rode kaart voor Borghese en liet de penalty opnieuw nemen. In tweede instantie schoot Terranova wel raak, hoewel Valentini nog gevaarlijk dichtbij de bal kwam. Op hachelijke wijze stond het 1-1. Pro moest met tien spelers verder. Hoeveel onrecht kan een mens verdragen? Marco Modolo kwam in de ploeg voor Erpen. La Pro liet zich niet van haar stuk brengen en trok met een man minder ten aanval. Met een mooie actie, een goed afstandsschot van Filkor en een goed getimede counter zetten De Witte Leeuwen de gasten onder druk. Modolo vulde het gat in de defensie ondertussen zeer goed in. Toch viel vlak voor rust de 1-2 via Troianiello. Het lot was onverbiddelijk voor Pro, hoewel volgens sommigen de uit Grosseto afkomstige scheidsrechter dat lot een flink handje had geholpen.

De tweede helft moest Pro Vercelli met negen man beginnen, omdat Matteo Abbate na het rustsignaal rood kreeg vanwege protesteren. Kennelijk was het onverteerbare onfortuin de aanvoerder ook teveel geworden. De beelden uit Vercelli die op Serie B Diretta Goal voorbij flitsten, lieten vervolgens weinig te raden over. In de meeste gevallen viel een belegering van het Pro-doel door Sassuolo te aanschouwen, maar dankzij een uitstekende Valentini hield Pro tot het eind toe stand. Zelf kwam Pro niet dichterbij de gelijkmaker dan de meter die invaller Umberto Eusepi tekort kwam om een schot van Alessandro Vinci dat voorlangs ging binnen te tikken. Vijf minuten voor het einde waren de camera's een moment op de tribunes van het Silvio Piola Stadion gericht. De tifosi moedigden de ploeg met een hartstochtelijk "Forza Pro!" aan. Ik meende het gezicht te zien van één van mijn voetbalvrienden uit Vercelli; aan zijn inzet lag het zeker ook niet. In de negentigste minuut deelde Sassuolo niettemin de nekslag uit. Heel Pro, inclusief keeper Valentini, was opgetrokken naar het strafschopgebied van de koploper voor een ultieme poging om de gelijkmaker binnen te prikken uit een te nemen hoekschop. Modolo was dichtbij die gelijkmaker, maar de bal belandde uiteindelijk echter buiten het strafschopgebied voor de voeten van het grote Sassuolo-talent Berardi die razendsnel uitbrak en alleen op het lege doel van Pro afging. Uiteraard zonder enige schroom schoot hij raak. Eindstand: 1-3. Het was een wedstrijd om snel te vergeten, hoewel de rode kaarten van Borghese en Abbate zich nog wel zullen laten voelen; een grof schandaal. Na afloop moest de scheidsrechter het stadion in een taxi onder politiebegeleiding verlaten, de Pro Vercelli-spelers werden door de fans toegejuicht vanwege hun spel en inzet. Een tifoso D.O.C.G. zei treffend op de website tuttoprovercelli.com: "Pro leeft echter weer, we hebben na de revolutie op de transfermarkt ons mannetje gestaan tegenover de twee sterkste teams. Ik weet zeker dat we ons kunnen redden en de volgende wedstrijd zullen we punten pakken. Ik geloof in het behoud van Pro in de Serie B!"